Langattoman viestinnän lyhyt historia
2021-02-26 [Petri]
Omassa nuoruudessani “nörtteilyyn” kuului usein DX-kuuntelu: kaukaisten AM-asemien seuraaminen ja usein myös kuuluvuusraporttien lähettäminen niille.
Vaikka suomalaisen kuuntelijan raporteilla esimerkiksi englantilaiselle radioasemalle ei ollutkaan juuri mitään suoraa hyötyä, tällainen aktiviteetti tuotti usein mukavan PR-pläjäyksen paluupostissa.
Itse muistan saaneeni komeita “On laitonta kuunnella Radio Carolineä”-tarroja tuolta historialliselta piraattiasemalta, joka lähetti musiikkipitoisen ohjelmansa ankkuroituna kansainväliselle merialueelle Englannin edustalla. Liimasin kyseisen tarran pieneen punaiseen elektroniikan komponentteja sisältävään tarvikelaatikkooni, ja komponenteista puolestaan kolvailin kasaan mm. sytytysajastimen kavereideni “löytämiin” dynamiittipötköihin, sekä ULA-lähettimen, jolla saatoin kuunnella “omaa” musiikkiani kotini lähipiirissä.
Molemmat näistä lähentelivät Radio Carolinen laittomuusastetta, mutta keskellä suomalaista maaseutuidylliä ei kummastakaan ollut juuri pelkoa mihinkään jälkiseuraamuksiin. Kunhan pysytteli kaukana siitä räjähtävästä dynamiitista…
Tällaisten kaukaisten AM-lähetteiden laatutaso oli usein järkyttävän huono, mutta aikana jolloin TV näytti vain yhtä kanavaa ja radiosta löytyi kokonaista kaksi eri YLEn tarjontaa, viikottaisen rokkilistan kuuntelu englanniksi oli tervetullutta vaihtelua, oli laatu mitä tahansa.
Astuttuamme uudelle vuosisadalle tällainenkin puuhastelu on siirtynyt Internet-aikaan: likimain jokainen itseään kunnioittava radioasema maailmassa tarjoaa nyt ohjelmansa myös netin kautta.
Näiden löytäminen ja oikean soittimen valinta oli kuitenkin edelleen varsin nörttimäistä touhua, mutta muutaman viime vuoden aikana tämäkin on saanut ympärilleen täysin jokamiehelle kelvollisen käyttöliittymän.
Itse en enää oikein jaksa innostua uusista vastaan tulleista ohjelmistoideoista – aivan liian usein ne ovat olleet ratkaisuja etsimässä ongelmaa. Mutta reilut viisi vuotta toiminut hollantilainen palvelu nimeltä “radio.garden” on kerta kaikkiaan loistava implementaatio: se tarjoaa selkeän käyttöliittymän joka ei ohjekirjaa kaipaa, ja sen kautta voi sukeltaa ympäri maailmaa juuri tällä hetkellä tapahtuvaan paikalliseen kulttuuritarjontaan:
http://radio.garden
Varoituksena todettakoon, että se alkaa soittaa oman paikkakuntasi ohjelmaa heti ensimmäisen klikkauksen jälkeen.
Mahdollisuus maistella maailman menoa livenä ja hypätä sekunneissa Grönlannista Gambiaan on taas yksi oiva esimerkki siitä, miten Internetin ominaisuuksia voidaan soveltaa korvaamaan vanhoja toimintamalleja. Paitsi helpommin, myös huomattavasti paremmalla laatutasolla.
Permalink: https://bhoew.com/blog/fi/135
Näytä uusin Aiemmat artikkelitAiemmat artikkelit:
YKSITYISYYDENSUOJA JA YHTEYSTIEDOT: tämä sivusto ei kerää mitään henkilökohtaista tietoa käyttäjistä: sinun nettihistoriasi kuuluu mielestämme vain ja yksinomaan sinulle. Kommenttiosastoon käytetään kuitenkin Disqus-palvelua, heidän tietosuojalausuntonsa löytyy englanniksi täältä. Voit lähettää kirjailijalle sähköpostia muodostamalla osoitteen hänen etunimestään ja tämän webbisivuston runko-osoitteesta. Kaikki tuotenimet, logot ja brändit kuuluvat niiden omistajille ja niiden käyttö rajoittuu vain tuotteiden ja palveluiden identifiointiin. © 2018 Petri Launiainen.