Langattoman viestinnän lyhyt historia
2019-11-05 [Petri]
Tietotekniikka on kokenut monta murrosta viimeisten parin vuosikymmenen aikana, ja jokaisen murroksen seurauksena tietojenkäsittelyn kustannusrakenne on halventunut merkittävästi. Tällä on ollut suora vaikutus yritystoiminnan tuottavuuteen.
Ei niin kauan sitten maksoimme maltaita ylläpitäessämme laitteistoja ja ohjelmistoja. Tänään ostamme kapasiteettia pilvestä polkuhinnoin ja vain tarpeidemme mukaan, miettimättä juurikaan millaisella raudalla ohjelmistomme oikeasti suoritetaan. Meille varattu käyttöjärjestelmä on automaattisesti tuorein versio, tavallisesti jostain Linuxin jakeluversiosta.
Tietokantojen käyttöönotto puolestaan loi jättiyhtiöitä kuten Oracle, jotka ratsastivat SQL-aallolla, kahmien käteistä niin pieniltä kuin suuriltakin yrityksiltä näiden organisoidessa dataansa. Tämän seurauksena Larry Ellison kasasi merkittävän henkilökohtaisen yksityislentokoneiden kokoelman ja niiden lisäksi vielä pankkitilin, jonka saldo pyörii kymmenissä miljardeissa.
Ja nyt tämäkin tietotekniikan ratkaisu on siirtymässä pilveen ja maksamme vain käyttömme mukaan. Voimme hyödyntää niin SQL- kuin NoSQL-tietokantoja, mutta emme joudu maksamaan satoja tuhansia euroja tietokantalisensseistä: emme maksa edes tilanteessa jossa tiedonkäsittelytarpeemme on petabyte-luokkaa. Kaikki tarvittavat ohjelmistot sisältyvät palvelujen hintaan.
Seuraava kommoditisoinnin kohde tulee olemaan tekoäly: merkittävä joukko avoimeen koodiin perustuvia tekoälyjärjestelmiä on jo saatavilla, ja voimme hyödyntää niitä seuloessamme näennäisen rajattomasti kasvavia tietovarastojamme. Asiantuntijajärjestelmät, jotka puristavat viimeisenkin sentin arvoa liiketoimintamalleistamme ovat siirtymässä jokapäiväiseen käyttöön, edustaen nyt uusinta huutoa tietotekniikan alalla.
Skaalan toisessa päässä puheohjatut järjestelmät ovat tuttu ominaisuus jo miljoonissa kodeissa, ja niiden käyttäjät puolestaan luovat jälleen uuden, valtavan datasetin näitä järjestelmiä “ilmaiseksi” tarjoavien yritysten käyttöön.
Tavallisesti kommoditisointi on ollut vain osa luonnollista evoluutiota tietotekniikassa, mutta alkava tekoälyn leviäminen tuo kuvioon kaksi aivan uutta ulottuvuutta: vastuullisuuden ja etiikan.
Nämä uudet ongelmakentät olivat vahvasti esillä viime viikolla Barcelonan IoT-konferenssin osana olleessa asiantuntijapaneelikeskustelussa:
Jos itseohjautuva ajoneuvo vahingossa tappaa jalankulkijan, kuka ottaa vastuun?
Tai jos uusi “DeepFake”-video mustamaalaa poliittisen kandidaatin levitessään sadoille miljoonille tarkkaan valikoiduille vastaanottajille Facebookissa, ja sen seurauksena moraaliton vastaedustaja voittaa vaalit, pitäisikö vaalien tulos mitätöidä selkeän eettisen väärinkäytöksen vuoksi? Ja oliko syyllisenä tekijä vai jakelukanava: kyseinen kandidaatti vai Facebook?
Meille tietotekniikan kanssa päivittäin jo vuosikymmenten ajan toimineille tällainen jatkuva sukupolvenvaihdos on ollut aito ilon lähde. Olemme saaneet kokea suorituskyvyn moninkertaistumisen samalla kun ylläpidon kulut ja siihen kuluva “ylimääräinen” työmäärä on tasaisesti pudonnut. Tämä on sallinut keskittymisen “oikeisiin töihin”, kuten niin sanotun “pimeän datan” hyödyntämiseen – asia, joka on nykyisen työnantajani, Datumizen toiminnan ydin.
Mutta kun tekoäly on siirtymässä pörssisalien millisekuntien päätöksenteosta jokapäiväiseen käyttöön itseohjautuvissa ajoneuvoissa ja jopa taistelukentän automaattisessa kohteiden paikallistamisessa, emme enää voi puhua pelkästään “paremmasta tekniikasta”. Koko yhteiskuntamme tulee kokemaan tämän muutoksen seuraukset, jotka tällä kertaa ovat huomattavasti merkittävämpiä kuin perinteinen tietoteknisen suorituskyvyn parantuminen.
Ja valitettavasti yhteiskuntamme tuntuu olevan varsin heikosti varautunut tähän tietotekniikan uusimpaan ulottuvuuteen.
Kaikkein edistynein tekoaly on edelleen suhteellisen arvokasta tullakseen laajamittaiseen käyttöön, mutta se on jo kokemassa perinteisen jääkiekkomaila-efektin ensimmäiset vaiheet. Tämä sama ilmiö on koettu jo monasti aiemmin, esimerkkeinä 1900-luvun alun radiovastaanottimien leviäminen ja vuosisadan vaihteen matkapuhelimien nopeatempoinen käyttöönotto. Ja kun mukaan tulee vielä parasta aikaa rinnalla kasvava esineiden Internet, sen luoma räjähdysmäinen reaaliaikaisen tiedon määrä tulee olemaan tekoälyn käytettävissä hyödyntämään meitä, niin hyvässä kuin pahassakin.
Meidän kaikkien tulisi olla tietoisia tästä uudesta vallankumouksesta, mutta valitettavasti päättäjämme ovat pahasti jälkijunassa jopa aiemmista, paljon vähäisemmistäkin tietotekniikan murroksista, kuten tietoturva ja tietoverkkojen neutraalisuus.
Tämän johdosta suuri osa vastuusta lankeaa meille, jotka olemme tekemisissä näiden mullistusten kanssa päivittäin. Meidän tulee huolehtia siitä, että liputamme selkeästi jokaisen kyseenalaisen tekoälyn käyttömuodon joka näyttää toimivan yleistä hyvää vastaan.
Tekoäly-tulevaisuutemme saattaa olla ääri-orwellilainen tai täynnä käyttäjäystävällisiä sateenkaaria ja yksisarvisia. Voimme omilla toimillamme vaikuttaa siihen, kumpi näistä toteutuu.
Permalink: https://bhoew.com/blog/fi/104
Näytä uusin Aiemmat artikkelitAiemmat artikkelit:
YKSITYISYYDENSUOJA JA YHTEYSTIEDOT: tämä sivusto ei kerää mitään henkilökohtaista tietoa käyttäjistä: sinun nettihistoriasi kuuluu mielestämme vain ja yksinomaan sinulle. Kommenttiosastoon käytetään kuitenkin Disqus-palvelua, heidän tietosuojalausuntonsa löytyy englanniksi täältä. Voit lähettää kirjailijalle sähköpostia muodostamalla osoitteen hänen etunimestään ja tämän webbisivuston runko-osoitteesta. Kaikki tuotenimet, logot ja brändit kuuluvat niiden omistajille ja niiden käyttö rajoittuu vain tuotteiden ja palveluiden identifiointiin. © 2018 Petri Launiainen.