Värähtelevä maailma

Langattoman viestinnän lyhyt historia


Aiemmat artikkelit Näytä uusin

Petrin blogi

Vuoden 2018 merkittävin teknotapahtuma

2019-01-02 [Petri]

Pultataan sähköauto koskaan aiemmin lentämättömän, jättimäisen raketin nokkaan ja laukaistaan se Marsia kohti vievälle radalle. Auton etupenkille istutetaan mannekiini puettuna upouuteen avaruuspukuun ja autostereo asetetaan soittamaan David Bowien "Space Oddity"-kappaletta ikiloopissa. Ja kaikki tämä maksetaan omasta pussista.

Kenen päähän voisi pälkähtää moinen hullu idea?

Tämän tempauksen takana oli reaalimaailman Tony Stark, Elon Musk, jolla tuntuu olevan sormensa pelissä likimain jokaisessa uudenuutukaisessa teknologiahankkeessa. Raketin valmistaa hänen omistamansa SpaceX-yhtiö, ja nokkaan pultattu sähköauto oli hänen toisen vallankumouksellisen yhtiönsä, Teslan, aikaansaannoksia.

Omassa nuoruudessani kuulennot olivat juuri tapahtuneet, ja ilmassa oli runsaasti "avaruusoptimismia". Minulle oli selvää, että aikuisena tarjolla olisi mahdollisuus matkustaa Kuuhun, joka työ- tai lomamatkalla.

Mutta kuulentojen jälkeen optimismi haipui: kilpajuoksu oli lopulta täysin ohi kun Neuvostoliitto hajosi omaan mahdottomuuteensa. Ainoa muistomerkki avaruustutkimuksen "kulta-ajalta" on enää Kansainvälinen avaruusasema, mutta Yhdysvaltojen siirrettyä Avaruussukkulat museoihin jopa tämän avaruustutkimusen suurvallan miehitettyjen avaruuslentojen kyky oli menetetty: ISS:n miehistö on jo vuosien ajan päivitetty käyttämällä 1960-luvun teknologiaan perustuvia venäläisiä Sojuz-raketteja.

Avaruusteknologia näytti juuttuneen paikoilleen, ja kertakäyttöisten rakettien tähtitieteelliset kustannukset tappoivat yksityishenkilöiden avaruuslentohaaveet.

Elon Musk on nyt kääntämässä tilannetta päälaelleen. Toivon kovasti, että useampi miljardööri alkaisi toimia samalla kaavalla valtavan omaisuutensa puitteissa. Amazonin Jeff Bezos on kunnostautumassa vastaavasti avaruusteknologian alalla, mutta hänen saavutuksensa ovat edelleen SpaceX:aa vaatimattomampia. Toistaiseksi.

Henkilökohtaisesti tuo "Space Oddityn" valinta musiikiksi ei olisi voinut olla sopivampi: ensimmäinen kesätyörahoilla ostamani pitkäsoittolevy oli juurikin tuo David Bowien "Space Oddity", joten tapahtumassa oli tavallista enemmän omakohtaista nostalgiaa.

Ja kuten oheinen kuva taas kerran näyttää, Maapallo on todellakin pyöreä, kuten todistan kiistattomasti uusimmassa englanninkielisessä kirjassani. SpaceX:n tuottamien videoiden ympärille muodostunut salaliittoteorioiden tulva on aivan käsittämätöntä: peruskoulutuksessa on jotain pahasti vialla nykyään, tosin paljon vähemmän Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kuin esimerkiksi Amerikassa.

Oma yhteenvetoni avaruusteknologian tähänastisesta menosta löytyy englanniksi täältä, sivustolta jonka kyhäsin kasaan opetellessani käyttämään erinomaista bootstrap kehitysympäristöä.

Ja vaikka kunnioitankin Elon Muskia kenties enemmän kuin ketään muuta nykyhetken teknologiagurua, hänen otteensa tuoreen Thaimaassa tapahtuneen luolapelastusoperaation ympärillä eivät ole millään tavalla oikeutettuja.

Vaikka ymmärränkin että stressi voi saada vallan kun yhtä aikaa pidetään kymmeniä rautoja tulessa, sitä ei pitäisi purkaa vääriin ja syyttömiin kohteisiin, kuten tämän Reutersin artikkelin mukaan on tapahtumassa.

Permalink: https://bhoew.com/blog/fi/58

Näytä uusin Aiemmat artikkelit

Tähtimies lentää halki Australian. Kuva: SpaceX


Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lista linkeistä nettikauppoihin löytyy täältä.


Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lista linkeistä nettikauppoihin löytyy täältä.

YKSITYISYYDENSUOJA JA YHTEYSTIEDOT: tämä sivusto ei kerää mitään henkilökohtaista tietoa käyttäjistä: sinun nettihistoriasi kuuluu mielestämme vain ja yksinomaan sinulle. Kommenttiosastoon käytetään kuitenkin Disqus-palvelua, heidän tietosuojalausuntonsa löytyy englanniksi täältä. Voit lähettää kirjailijalle sähköpostia muodostamalla osoitteen hänen etunimestään ja tämän webbisivuston runko-osoitteesta. Kaikki tuotenimet, logot ja brändit kuuluvat niiden omistajille ja niiden käyttö rajoittuu vain tuotteiden ja palveluiden identifiointiin. © 2018 Petri Launiainen.