Värähtelevä maailma

Langattoman viestinnän lyhyt historia


Aiemmat artikkelit Näytä uusin

Petrin blogi

Bluetoothin uudet kujeet

2020-02-21 [Petri]

Nykyään lähes kaikkialle levinnyt Bluetooth aloitti elinkaarensa tarjoten kaapelin korvikkeen matkapuhelimen ja mikrofoni-kuulokeyhdistelmän välille. Tällaisessa käyttötilanteessa tärkeimmät kriteerit olivat alhainen tehonkulutus ja pieni koko, jotka puolestaan sanelivat vain muutamiin metreihin yltävän käyttöetäisyyden. Mutta tässä kayttötarkoituksessa kantomatka oli aivan riittävällä tasolla.

Vuosien saatossa ominaisuudet laajenivat kattamaan kaapelin korvikkeen yhtä lailla hiiren kuin näppäimistönkin osalta, sekä tarjosivat laajennettuja ominaisuuksia, kuten tietokoneen langattoman modeemitoiminnon. Samalla tiedonsiirtonopeudet kasvoivat, mahdollistaen korkealaatuisen äänentoiston langattomille kuulokkeille.

Jo vuosia sitten saavutettiinkin taso, jossa Bluetoothin tarjoama äänentoisto oli "riittävän hyvä" 99% käyttäjäkunnasta. Jopa tunnetut high-end audiovalmistajat tarjoavat nyt Bluetoothiin perustuvia langattomia kuulokkeita vaihtoehtona aiemmille johdinsotkuille.

Silti yksi oleellinen ominaisuus yhä puuttui: mahdollisuus syöttää audiosignaalia samanaikaisesti useille vastaanottajille, eli ryhmälähetys (multicasting). Tällaiset käyttötilanteet vaativat toistaiseksi edelleen joko Wi-Fin, infrapunalinkin tai induktiosilmukan käyttöä.

Mutta nyt tämäkin ominaisuus on tulossa Bluetoothiin, sillä uusin versio sisältää "LE Audio"-laajennoksen. "LE" viittaa jo tuttuun Bluetoothin matalaenergiaversioon (Low Energy), joka kykenee nyt myös audiosignaalin välitykseen aiempaa pienemmällä tehonkulutuksella.

Merkittävin näistä uusista LE Audio-laajennoksista on juuri edellä kuvattu ominaisuus lähettää audiosignaali käytännössä rajattomalle määrälle vastaanottajia. Tämä mahdollistaa puolestaan omien langattomien kuulokkeiden käytön esimerkiksi seminaareissa, joissa esityksen kuuntelu on tähän mennessä tavallisimmin hoidettu "anna henkilökorttisi pantiksi ja lainaamme sinulle kuulokkeet ja vastaanottimen"-menetelmällä.

Samaa ominaisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi lentokentillä, joissa usein on käytössä televisioita joiden äänenvoimakkuus on asetettu joko hyvin hiljaiselle tai kokonaan pois päältä. Uusi ominaisuus mahdollistaa nyt television seurannan myös äänellä varustettuna: tarvitsee vain valita oikea kanava kuuntelua varten.

Samalla menetelmällä voidaan myös tarjota alkuperäinen ääniraita elokuvateattereissa niissä maissa joissa elokuvien jälkiäänitys maan kielelle on edelleen tavallista.

LE Audiossa on myös uusi, "käänteinen" ominaisuus: kuulokkeet voidaan asettaa seuraamaan useampaa audiokanavaa samanaikaisesti. Tämä ei ole yhtä hyödyllinen kuin ryhmälähetys, mutta saattaa tarjota parannetun käyttökokemuksen joissain erikoistilanteissa: itse voisin kuvitella hyödyntäväni tätä jatkossa vaikkapa pienkoneen ohjaimissa, jossa yksi kanava syöttäisi taustalle ajanvietemusiikkia ja sen päälle sitten olisi kuultavissa myös lennonjohdon kanava koneen radion kautta.

Uutta LE Audiota tukevat ensimmäiset laitteet saapunevat markkinoille tämän vuoden loppupuolella.

Lisää Bluetoothin kaksikymmentä vuotta kattavasta historiasta voi lukea kirjastani.

Permalink: https://bhoew.com/blog/fi/115

Näytä uusin Aiemmat artikkelit

Vanha koira voi oppia uusia temppuja [BT SIG]


Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lista linkeistä nettikauppoihin löytyy täältä.


Aiemmat artikkelit:









Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lista linkeistä nettikauppoihin löytyy täältä.

YKSITYISYYDENSUOJA JA YHTEYSTIEDOT: tämä sivusto ei kerää mitään henkilökohtaista tietoa käyttäjistä: sinun nettihistoriasi kuuluu mielestämme vain ja yksinomaan sinulle. Kommenttiosastoon käytetään kuitenkin Disqus-palvelua, heidän tietosuojalausuntonsa löytyy englanniksi täältä. Voit lähettää kirjailijalle sähköpostia muodostamalla osoitteen hänen etunimestään ja tämän webbisivuston runko-osoitteesta. Kaikki tuotenimet, logot ja brändit kuuluvat niiden omistajille ja niiden käyttö rajoittuu vain tuotteiden ja palveluiden identifiointiin. © 2018 Petri Launiainen.