Langattoman viestinnän lyhyt historia
2020-01-02 [Petri]
Viime vuosikymmenellä tapahtui useita teknologiayhtiöiden virheaskelia Nokian kännytuotannosta Theranoksen huuhaa-verikoekuplaan, mutta Boeingin edelleen jatkuva surullinen 737MAX-tarina vie pokaalin tässä “kilpailussa”.
Miten tähän oikein päädyttiin? Tarvittiin vain kahdeksan yksinkertaista vaihetta:
1) Vastataan yllättävään kilpailuun luomalla päivitetty versio vuosikymmeniä hyvin palvelleesta lentokoneesta, joka uusien muutosten seurauksena muuttuu epästabiiliksi tietyissä olosuhteissa, kun uusi moottoriteknologia on väkisin sovitettu vanhaan runkoon.
2) “Korjataan” tämä ongelma asentamalla tietokonejärjestelmä joka ottaa ohjauksen hoiviinsa tällaisen epästabiilin tilanteen havaitessaan, ja painaa koneen nokkaa alas pilotista riippumatta.
3) Säästetään kehityskuluissa ja kompleksisuudessa sovittamalla tämä järjestelmä toimimaan vain yhden anturin antamien tietojen perusteella – anturin, jonka tiedetään vahingoittuvan silloin tällöin esimerkiksi jäätymisen tai lintuun törmäämisen seurauksena. Tällöin järjestelmä saattaa yllättäen kuvitella tilanteen muuttuneen epästabiiliksi vaikka kone muuten lentäisi täysin ongelmitta.
4) Jätetään kertomatta lentäjille tämän uuden “haamupilotin” olemassaolosta, joten he eivät tiedä varautua mahdolliseen virhetilanteeseen eivätkä tiedä miten järjestelmän saa kytkettyä pois. Koska lentäjille ei tarvitse tästä kertoa, lentoyhtiöt säästävät koulutus- ja simulaattorikuluissa: jos osaat lentää edellistä mallia, osaat lentää myös tätä uusinta konetta.
5) Ja tämän seurauksena saadaan aikaan paketti, joka näyttää taloudellisesti järkevältä ja satoja tällaisia koneita otetaan käyttöön ympäri maailmaa, kun lentoyhtiöt yrittävät kukin vuorollaan selviytyä tiukassa kilpailussa ja säästää kuluissaan.
6) Mutta kun tämä “haamupilotti” sitten väistämättä eräänä päivänä sortuu virheeseen, saadaan tuloksena kaksi koneellista kuolleita matkustajia ja lentohenkilökuntaa, jonka seurauksena aiemmin hyvin kaupaksi käynyt kone asetetaan maailmanlaajuiseen lentokieltoon. Toimitukset keskeytyvät ja lopulta myös tuotanto täytyy pysäyttää, kun varastoon ei enää mahdu uusia koneita. Tuhannet Boeingin ja sen alihankkijoiden työntekijät joutuvat työttömiksi.
7) Ja lentokiellon seurauksena useat koneeseen investoineet lentoyhtiöt huomaavat olevansa taloudellisessa ahdingossa: halvempien matkustajakilometrien sijaan edessä on väliaikaisten koneiden vuokraus ja vanhan kaluston laajennettu käyttö, ja siten aiempaa suuremmat käyttökustannukset.
8) Emoyhtiö Boeing on tämän seurauksena menettänyt viidenneksen pörssiarvostaan markkinassa, joka tuntuu jääneen keskeytymättömälle kasvu-uralle. Ero kilpailijoihin revähtää.
Tämän surullisen tapahtumaketjun yksityiskohtia on kuvattu aiemmin täällä.
Boeingin toimitusjohtaja on nyt saanut lähteä sivuutettuaan aikanaan insinöörien näkemyksen ja kallistuttuaan talousosaston kannalle. Kaikki vapaa tila Boeingin tuotantolaitosten ympärillä on täytetty toimittamattomilla koneilla, joiden listahinta on 120 miljoonaa dollaria. Samoja koneita näkyy parkissa ympäri maailman lentokenttiä: paikoissa missä ne kulloinkin sattuivat olemaan kun lentokielto astui voimaan.
Sananmukaisesti kymmenien miljardien arvosta tällä hetkellä käyttökelvotonta high-techiä lojuu ympäri maailmaa, ja koneita on silti koko ajan pakko ylläpitää jotta niiden lentokunto säilyisi.
Fiaskon seurauksena Airbus siirtyi taas vaihteeksi markkinajohtajaksi, ja lisää kylmää tulee siitä tosiasiasta, että reittilentojen kuolemantapaukset putosivat 50% vuoden 2019 aikana - ilman kahta MAX-turmaa lentäminen olisi ollut huipputurvallista.
Vaikka tämä lentokielto joskus tuleekin päätökseen, on kyseenalaista miten lentävä asiakaskunta jatkossa suhtautuu tarjottuun konetyyppiin: jatkuva negatiivinen julkisuus 737MAXin ympärillä on saattanut jättää pysyvän jäljen, vaikka toki on mahdollista että jos uusia onnettomuuksia ei tapahdu, lennon ostopäätös palautuu takaisin vain hintaan.
Vastaavia maineen menetyksiä on tapahtunut ennenkin, ja ostajakunnan muisti jää helposti lyhyeksi.
Permalink: https://bhoew.com/blog/fi/112
Näytä uusin Aiemmat artikkelitAiemmat artikkelit:
YKSITYISYYDENSUOJA JA YHTEYSTIEDOT: tämä sivusto ei kerää mitään henkilökohtaista tietoa käyttäjistä: sinun nettihistoriasi kuuluu mielestämme vain ja yksinomaan sinulle. Kommenttiosastoon käytetään kuitenkin Disqus-palvelua, heidän tietosuojalausuntonsa löytyy englanniksi täältä. Voit lähettää kirjailijalle sähköpostia muodostamalla osoitteen hänen etunimestään ja tämän webbisivuston runko-osoitteesta. Kaikki tuotenimet, logot ja brändit kuuluvat niiden omistajille ja niiden käyttö rajoittuu vain tuotteiden ja palveluiden identifiointiin. © 2018 Petri Launiainen.