Värähtelevä maailma

Langattoman viestinnän lyhyt historia


Aiemmat artikkelit Näytä uusin

Petrin blogi

Käännöstyön historiikki

2019-01-06 [Petri]

Saatuani kirjani alkuperäisen englanninkielisen version loppusuoralle päätin kokeilla sen kiinnostavuutta myös suomalaisten kustantajien joukossa.

Lähetin ehdotuksen ja tekstinäytteen muutamalle kustantajalle, joista kaksi osoitti lopulta kiinnostusta. Yhteistyöni Gaudeamuksen kanssa lähti etenemään tammikuussa 2018, ja alun perin kyse oli pelkästään oman kirjani suomentamisesta ja sen osittaisesta päivityksestä kotimaisen historian osalta.

Gaudeamuksen ruokahalu tuntui kuitenkin kasvavan projektin aikana, joten tuloksena oli lopulta Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia, joka oli paitsi suomalaisella historialla laajennettu, myös kuvitettu versio alkuperäisestä.

Pitkään jatkuneen ulkomailla asumisen seurauksena kielioppisäännöt piti kerrata, ja olettamani "helppo" käännöstyö osoittautui oletettua työläämmäksi, mutta Gaudeamuksen kustannustoimittaja Sanni Tengvallin avulla teksti lopulta taipui "kotimaiseksi". Kirjan luettavuus parani Sannin vinkkien ja täsmennyspyyntöjen ansiosta. Hän teki myös valtavan työn kuvamateriaalin keräämisessä.

Toisen, aivan eri kannalta asiaa katsovan silmäparin vaikutus tekstin laatuun on erittäin merkittävä tekijä, ja jokaisen kirjailijan pitäisi saada mahdollisuus tehdä vastaavaa yhteistyötä. Oma tausta helposti johtaa siihen, että jotain asiaa voi pitää itsestäänselvyytenä, vaikka se käytännössä on suurelle osalle lukijakuntaa aivan uusi asia.

Lopulta, lähes 12 kuukautta ensimmäisen yhteydenoton jälkeen, sain Sannilta mailia: "kirja on nyt lähetetty painoon".

Virallinen julkistus on 21. tammikuuta, ja itse olen lopputulokseen äärimmäisen tyytyväinen: tämä "toinen otos" mahdollisti sisällön täsmentämisen ja ajankohtaistamisen mm WiFi-verkkojen aivan viime aikojen kehityksen suhteen, ja runsas kuvitus lisää syvyyttä tarinaan.

Suurkiitokset jälleen kerran Sanni Tengvallille sekä kustannusjohtaja Leena Kaakiselle. Yhteistyö oli mutkatonta, aikataulu piti, ja yllätyksiä ei matkan varrelle sattunut.

Näyte kirjan luvusta 13: "Kuka siellä?" löytyy täältä.

Permalink: https://bhoew.com/blog/fi/56

Näytä uusin Aiemmat artikkelit

Laajennettu ja kuvitettu versio saatavilla nyt suomeksi


Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lista linkeistä nettikauppoihin löytyy täältä.


Aiemmat artikkelit:
Värähtelevä maailma - langattoman viestinnän lyhyt historia on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lista linkeistä nettikauppoihin löytyy täältä.

YKSITYISYYDENSUOJA JA YHTEYSTIEDOT: tämä sivusto ei kerää mitään henkilökohtaista tietoa käyttäjistä: sinun nettihistoriasi kuuluu mielestämme vain ja yksinomaan sinulle. Kommenttiosastoon käytetään kuitenkin Disqus-palvelua, heidän tietosuojalausuntonsa löytyy englanniksi täältä. Voit lähettää kirjailijalle sähköpostia muodostamalla osoitteen hänen etunimestään ja tämän webbisivuston runko-osoitteesta. Kaikki tuotenimet, logot ja brändit kuuluvat niiden omistajille ja niiden käyttö rajoittuu vain tuotteiden ja palveluiden identifiointiin. © 2018 Petri Launiainen.